Tegoroczne urodziny Franka uznaję za naprawdę udane – jako że to już trzecie, spokojnie przeanalizowałam błędy, które popełniłam przy organizacji poprzednich dwóch i tym razem… po prostu popełniłam inne 😉 Dziś mam dla Was garść pomysłów i sugestii, które pozwolą Wam zainspirować się i uniknąć kilku gaf przy organizacji urodzin dla Waszego kilkulatka.
SPIS TREŚCI
Jak zorganizować urodziny dziecka w domu? – Trzy latka Franka w stylu Strażaka Sama
Organizowanie urodzin dziecka w domu – garść pomysłów
Jeśli chodzi o organizację urodzin dziecka w domu, po raz trzeci sprawdził się u mnie podział imprezy w tzw. kaszubskim stylu. Na Kaszubach bardzo często imprezy w domu zaczyna się…. od ciasta. Dla wielu osób wydaje się to być szokujące i faktycznie, jak rozmawiam z ludźmi z innych części Polski, widzę, że ten zwyczaj występuje głównie u nas, na Kaszubach.
Chciałabym serdecznie polecić Wam ten system, ponieważ jest on mega, mega wygodny. Dlaczego? Ponieważ stół możesz przygotować już przed przyjściem gości, rozłożyć dekoracje, talerzyki, ale również i ciasta. Goście przychodzą różnie – jedni o czasie, inni trochę przed, z kolei jeszcze inni się spóźniają. Wszyscy siadają przy stole i mogą zajadać ciasto, popijać kawę, a gdy zbierze się cała ekipa, wystawiasz tort.
W tak zwanym międzyczasie podgrzewasz dania na ciepło – tym sposobem obiadokolacja zawsze jest na czas. No właśnie – bo po cieście ja wystawiam dania ciepłe – obiadowe, ale też zimne półmiski, sałatki i przystawki. Ten układ sprawdził się już u mnie przy trzecich urodzinach Franka, ale tak samo robiłam podczas Frankowych chrzcin, czy wcześniej przy organizacji wszystkich imprez rodzinnych.
Druga sprawa – przy dziecięcych urodzinach możecie sobie pozwolić na to, by ciasto było jedzone na papierowych talerzykach z jakimś obrazkiem – szczególnie jeśli organizujecie urodziny tematyczne. To też sporo ułatwia. Chociaż u nas w tym roku odkryciem była też zmywarka, a w szczególności jej krótki program mycia – wstawiłam ją chyba z 4 razy w trakcie i tym sposobem nie miałam zawalonego zlewu po urodzinach – chyba po raz pierwszy w życiu.
Jeśli chodzi o godzinę – wcześniej organizowałam urodziny na ok. 15:00, w tym roku, ze względu na Kazia, zorganizowałam je szybciej, bo na 13:00 – i to był strzał w 10. Dzieci zrelaksowane, nienerwowe, cała impreza skończyła się o 20:00 więc chłopaki poszli spać o stałej porze i zasnęli bez problemu zmęczeni imprezą i wrażeniami.
DEKORACJE
Na roczek Franka zamawiałam personalizowane dekoracje. Wyszło ładnie, ale baaardzo drogo. Na dwa latka postawiłam na samorobotne. No nie mam w tym temacie talentu, więc wyszło bardzo tak sobie, a dodatkowo urobiłam się po paszki. W tym roku postanowiłam znaleźć złoty środek – zamówiłam dekoracje, ale już nie personalizowane. Wszystkie dodatki do przygotowania urodzin Franka zamawiałam z PARTYBOX. To jest ogromna, naprawdę wielka strona, z niesamowitą ilością dodatków i dekoracji, dzięki którym przygotujecie każdą, naprawdę każda imprezę.
Franek zażyczył sobie urodziny z motywem przewodnim Strażaka Sama i na Partybox znalazłam masę dekoracji tematycznych. Dużo dekoracji wybrałam też nie z samym motywem, ale po prostu w kolorystyce czerwono – niebieskiej.
Furorę zrobiły piękne rozety, które naprawdę świetnie się prezentują, oraz gadżety do fotobudki, dzięki którym nie tylko dzieci miały super zabawę.
Hitem jednak okazała się być piniata w kształcie dinozaura, którą dzieciaki miały za zadanie rozbić. W środku ukryło się sporo skarbów – słodkości, gumowe robale, piłeczki i dinozaury.
Fajnym pomysłem jest przygotowanie dla gości podziękowania oraz danie im jakiegoś upominku – ja użyłam do tego torebek ze Strażakiem Samem oraz zaproszeń, w których nie ma tekstu, więc spokojnie wpisałam tam podziękowania.
Do przygotowania trzecich urodzin Franka użyliśmy konkretnie tych przedmiotów:
TALERZYKI: TUTAJ
DEKORACJA NA OKNO ZE STRAŻAKIEM SAMEM: TUTAJ
SŁOMKI ZE STRAŻAKIEM SAMEM: TUTAJ
ŚWIECZKI ZE STRAŻAKIEM SAMEM: TUTAJ
TRĄBKI ZE STRAŻAKIEM SAMEM: TUTAJ
LAMPION ZE STRAŻAKIEM SAMEM: TUTAJ
FOTOBUDKA STRAŻAK SAM: TUTAJ
ROZETY: TUTAJ, TUTAJ, TUTAJ, TUTAJ i TUTAJ
ZAPROSZENIA STRAŻAK SAM: TUTAJ
OBRUS ZE STRAŻAKIEM SAMEM: TUTAJ
TOREBKI NA UPOMINKI: TUTAJ
HACZYKI I PRZYSSAWKI DO BALONÓW – TUTAJ i TUTAJ
PINIATA:
PINIATA DINOZAUR: TUTAJ
KIJ DO PINIATY: TUTAJ
MASKA: TUTAJ
WYPEŁNIENIE: TUTAJ, TUTAJ i TUTAJ
JEDZENIE
Myślę, że najwięcej problemów i dylematów zazwyczaj dotyczy jedzenia podczas urodzin. Ile to mało, ile to dużo, ile to w sam raz. Myślę, że tu akurat tylko praktyka Wam pomoże, ja faktycznie kilka imprez rodzinnych już organizowałam i znam optymalną ilość na naszą rodzinę. Wiem, też co się u nas sprawdza – ja stawiam na proste i szybkie dania, takie, które mogę przygotować choć w części dzień wcześniej i takie, które możemy dojeść bez problemu dzień później 😉
W tym roku w naszym menu zagościło:
Część słodka:
- ciasta kupcze (sorry, ja nie umiem)
- szarlotka w cieście francuskim => to jest generalnie bardzo fajne, szybkie i smaczne danie. 4 jabłka kroicie w kostkę i podsmażacie na maśle, podsypując cukrem, cynamonem i kurkumą. Ciastem francuskim gotowym wykładacie formę do tarty, jabłka podsmażone wrzucacie na ciasto i pieczecie 10 minut na 180 stopni. Przed podaniem ja jeszcze sypię cukrem pudrem, a jak mam fantazję to dodaję gałkę loda. Taka szarlotka na szybko świetnie smakuje na ciepło. To też danie, które super się sprawdza, jak ktoś przyjdzie na kawę z zaskoczenia 🙂
- tort – w tym roku robiłam go sama. Nie umiem piec ciast, więc przepis musiał być prosty. Znajdziecie go tutaj: PRZEPIS NA NAJPROSTSZY TORT ŚWIATA.
OBIADOKOLACJA
DANIA NA CIEPŁO:
- pierś z kurczaka w sosie słodko – kwaśnym => super wygodne danie, które przygotujecie dzień wcześniej, u nas to zawsze hit. Ja korzystam z przepisu na Kwestia Smaku
- pierś z kurczaka zapiekana z majonezem i pieczarkami => to danie, które zawsze robię na imprezy w domu. Jest łatwe, szybki i przyjemne, no i naraz możecie zrobić dużo porcji. Jest bardzo proste – pierś z kurczaka porcjujecie, doprawiacie (ja solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym), układacie na blasze do pieczenia, smarujecie majonezem i kładziecie na wierzch pokrojone pieczarki. Zapiekacie 25 minut w 180 stopniach
- szpinak w cieście francuskim => szpinak smażę z ogromną ilością czosnku, dodaję dwa jajka, żeby nie był wodnisty, blachę do tarty wykładam ciastem francuskim, wlewam masę szpinakową, na wierzch układam pokrojoną mozzarellę i ser pleśniowy niebieski. Podaję na ciepło.
- Mięso duszone – zawsze na tego typu imprezę robię jakąś pieczeń, można upiec ją dzień wcześniej i na urodziny po prostu podgrzać w brytfannie.
DANIA NA ZIMNO:
- sałatka z sera, szynki i pora
- sałatka grecka
- pomidory z mozzarellą
- pokrojone warzywa, wędliny, sery
Taka ilość spokojnie starczyła nam na 10 osób dorosłych oraz 5 dzieci. Dla dzieci dodatkowo przygotowałam galaretkę z owocami i słodycze. Do picia dla dorosłych kawa, herbata, oraz woda z cytryną i miętą.
ATMOSFERA
Nie oszukujmy się, to ona jest najważniejsza. Także nie stresuj się – wszystko pójdzie dobrze, a wszelkie gafy łatwo obrócić w żart, naprawdę. Najważniejszy jest spokój i dobre nastawienie!